Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Urban Jungle – igra koja je stvorila mnoge današnje vozače

Urban Jungle
Foto: Youtube

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o igri Urban Jungle, ona je u tome uspjela, a ono što je još impresivnije je da u toj igrici nema nasilja, neke posebne kampanje ili pak različitih zagonetki koje igrač mora rješavati.

Ne, radi se o igri koja će vas naučiti puno toga, a pritom je besplatna. Iako zvuči pomalo nevjerojatno, to je u potpunosti istina. Urban Jungle je igra koja će pomoći budućim, ali i sadašnjim vozačima da usavrše svoje vještine. Točnije, pomoći će im da svladaju neka od osnovnih i nešto kompleksnijih pravila vožnje kroz gradsku i, kao što samo ime kaže, urbanu sredinu.

Video igrica je to koja je obilježila jedan značajan dio djetinjstva velikog broja današnjih vozača, a pritom je, bez ikakve sumnje, imala svoj veliki doprinos u njihovim ambicijama da polože vozački ispit i s monitora svoga računala stečeno znanje prenesu na prave ceste svoga grada.

Kreatori igre Urban Jungle

Kao što smo u uvodu rekli, igricu Urban Jungle zapravo su kreirali hrvatski razvojni stručnjaci tako da se u potpunosti možemo pohvaliti da je ovaj naslov “domaći”, a do ostvarenja njihove ideje i vizije došlo je 2005. godine. Sve zasluge idu Autoklubu Rijeka i DIR-u. DIR je Udruga darovitih informatičara Rijeke, a ovom su kreacijom u potpunosti i opravdali svoje ime.

Zanimljivo je da oni zapravo nisu stali samo na ovome, već su dvije godine kasnije kreirali i nastavak. On nosi ime Urban Jungle Autoškola, a već iz samog imena jasno je da se radi o igri koja je otišla jedan veliki korak dalje kako bi svojim igračima pomogla pri usavršavanju u vožnji i snalaženju u gradskim uvjetima. Postojale su ambicije i za stvaranjem novih nastavaka koji će biti smješteni u nekim drugim gradovima, no do toga na kraju ipak nije došlo.

Igra je u potpunosti bila besplatna za sve igrače, a velik dio njezinih prihoda dolazio je kroz različite reklame koje su se uz cestu nalazile u samoj igri.

Radnja

Urban Jungle je igra koja se odvija na ulicama Rijeke gdje je grad uspješno rekreiran uz 3D modeliranje. Naravno, s obzirom na to da se radi o igrici koja je kreirana 2005. godine, njezin izgled možda neće biti izuzetno privlačan igračima koji su navikli na neke najnovije i najpopularnije naslove video igara, ali može se reći da je sasvim pristojan i da u potpunosti služi svrsi zbog koje je napravljen.

Urban Jungle Gameplay
Foto: Screenshot

U igri će igrač imati različite zadatke. Ti zadaci bit će doći s jedne lokacije na drugu, a za njih će imati određeno vrijeme u kojem ih mora obaviti. Primjerice, prvi zadatak u igri je s polazišta “Scarpina”, doći na odredište “Ulica Ivana Grohovca” i to za ukupno 3 minute. Pritom će igrač imati početni honorar od 609 kuna, uz bonus od 60 kuna.

Pri obavljanju zadatka, potrebno je voditi računa o prometnim pravilima i poštivati ih jer ako igrač napravi previše prekršaja može se reći da je izgubio i morat će zadatak pokušati obaviti ispočetka.

Dok se vozi gradom tako će morati paziti na stvari kao što su, primjerice, boja na semaforu, pješački prijelazi, vožnja na pravoj strani ceste, a može se naći i u nekoj od nepoželjnih situacija za vozače kada na raskrižju nastane zastoj.

Jedna od video recenzija ove igre koje su još uvijek dostupne na internetu nalazi se na platformi YouTube, a na videu ispod možete pogledati kako izgleda igra Urban Jungle.

Upozorenja

Ako se igrač vozi kroz grad, a pritom poštuje sva prometna pravila, igra će se odvijati normalno po svom planu, no ako prekrši neko od prometnih pravila, na desnoj strani ekrana pojavit će mu se upozorenja. Primjerice, jedno od upozorenja glasi: “Prešli ste na crveno”. Tada će znati koji je prekršaj u vožnji zapravo napravio što mu uvelike može pomoći da idući put postupi pravilno i izbjegne upozorenje.

Natjecanja

S obzirom na to da je u vrlo kratkom roku prepoznat potencijal i sva korisnost koju sa sobom nosi igra Urban Jungle, vrlo su se brzo pojavila i različita natjecanja za djecu koja su bila od velike koristi. Prvo takvo je održano u ožujku 2006. godine, a bilo je namijenjeno za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola koji nemaju položen vozački ispit “B” kategorije. Nagrada je bila također prikladna – pobjednik je osvojio besplatni tečaj u autoškoli.

Naravno, to nije bilo jedino natjecanje tog tipa, već je održan jedan solidan broj njemu sličnih u kojima su najviše profitirali upravo mladi koji su stekli veliku dozu znanja, a pritom osvojili i velik broj vrijednih i korisnih nagrada.

Danas ovakvih natjecanja više nema, a možemo reći da je to velika šteta jer, iako se radi o sada već dosta staroj igri s obzirom na to kojom brzinom se danas igre razvijaju, ona i dalje može biti izuzetno korisna, posebno među mlađom populacijom.

Nastavak Urban Jungle

Urban Jungle Autoškola
Foto: Wikipedia

Igrica Urban Jungle dvije je godine kasnije od svog kreiranja, točnije 2007. godine, dobila i novi nastavak. Radilo se o patchu koji je nadogradio prvobitnu inačicu igre Urban Jungle na Urban Jungle Autoškola. Taj je nastavak došao s pregršt novih i još korisnijih značajki koje su dodatno unaprijedile sve ono što je prvobitno osmišljeno u igri Urban Jungle.

Nove značajke

Neke od najzapaženijih novih značajki koje su došle u Urban Jungle Autoškola bile su sljedeće:

  • Kao što samo ime kaže, uvedena je autoškola uz koju se moglo polagati vozački ispit kroz niz tečajeva na poligonu i u vožnji kroz grad
  • U igru su ubačeni novi atmosferski uvjeti pa je tako vrijeme moglo biti i oblačno, kišovito te maglovito što je imalo velikog utjecaja na vožnju. Pritom su se i semafori mogli teže uočiti.
  • Igrači su osim obavljanja raznih zadataka kao u prvom dijelu mogli igru igrati i tako da se slobodno voze gradom bez misija i zadataka. Uz to, mogli su koristiti i opciju šetnje te tako hodati gdje god žele, slikati prizore koje vide i slike spremati direktno na disk.
  • Igrači su mogli parkirati svoje vozilo, a to nisu mogli u prvom dijelu. Naravno, to je također vrlo bitan dio učenja vožnje koji je dodatno poboljšao razinu učenja kroz igru.
  • Pješaci koji se nalaze uz cestu i prelaze preko nje nadograđeni su, odnosno njihova je umjetna inteligencija nešto poboljšana pa su sada sličniji pravim pješacima.
  • Postala je moguća naplata osiguranja kada igrač nije kriv za sudar.
  • Igrači mogu podići kredit u banci kako bi kupili novi automobil.
  • Izbornici u igrici izgledaju drukčije, odnosno poboljšan je njihov izgled.
  • Misije su nadograđene pa tako igrač osim što mora doći s jedne lokacije na drugu, ponekad mora prevoziti pakete i slično.
  • Postoji puno veći broj različitih prekršaja koje igrač može napraviti, a uvedeno je i fotografiranje prekršaja.
  • Nadograđen je sami izgled grada i okoline.
  • Promijenjen je kompletan set automobila koji se mogu koristiti za igru.

Šifra

U nastavku igre uvedena je i još jedna zanimljiva i pomalo duhovita značajka. Ponekad su igre, posebice one nešto starije, imale različite šifre koje su igrači mogli unijeti kako bi “varali” i olakšali si izvršavanje zadataka i samo igranje. U nastavku igre Urban Jungle tako je uvrštena i ta značajka, a igrač se unošenjem šifre mogao “očistiti” svih prekršaja koje je napravio u prometu. Šifra je glasila:

TATAMIJESABORSKIZASTUPNIK

Dakle, radi se o šifri “Tata mi je saborski zastupnik”, ali napisanoj velikim slovima i bez razmaka. Odmah je u njoj prepoznata doza duhovitosti jer smatra se kako će djeca saborskih zastupnika puno bezbolnije proći kada je o prometnim prekršajima riječ u stvarnosti.

Urban Jungle danas

Urban Jungle
Foto: Screenshot

Naravno, s obzirom na to da je prošlo više od 17 godina od izlaska ove video igre, sasvim je logično da je gotovo nitko više ne igra, a čini se da ni ne postoje lokacije na internetu gdje se igra uopće može skinuti.

Čini se kako je nažalost ipak u jednom trenutku početkom 2009. godine počelo nestajati sredstava za neke novije verzije i unaprjeđenja igrice, pa su tako i sami kreatori tražili pomoć ljubitelja njihovog naslova oko toga da osiguraju dodatne financije kako bi mogli nastaviti razvijati ovaj tada popularni naslov.

Točnije, kreatori igre došli su na ideju da Urban Jungle prošire i na neke druge gradove. Tako se ne bi moralo samo igrati vozeći se kroz Rijeku, već bi postojale inačice igrice i za druge veće hrvatske gradove kao Zagreb, Split, Osijek, Zadar itd. S obzirom na to da nisu imali dovoljno sredstava za tako nešto, uputili su jedan apel svojim igračima da pokušaju kontaktirati gradonačelnike svojih gradova budući da gradonačelnici nisu bili pretjerano zainteresirani da njihovi gradovi dobiju svoju inačicu igre.

Budući da nismo vidjeli novije verzije video igre Urban Jungle, jasno je da je taj pokušaj završio neuspješno i može se slobodno reći da je to bio svojevrsni kraj jedne velike ideje i potencijalno sjajne igre koja je mogla dosegnuti i puno veće visine nego što to uistinu jest.

Sada se o njoj na internetu mogu pronaći tek nostalgični postovi na različitim forumima i stranicama gdje se igrači prisjećaju kako su nekoć uživali, ali i učili uz Urban Jungle te kako je baš ova igra obilježila jedan veliki dio njihovog djetinjstva.

Više...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....

Članci

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na...

Članci

Hrvatska je u Europskoj uniji sve zanimljivija za nearshoring, odnosno preseljenje proizvodnje iz razvijenih zemalja, pogotovo kad su u pitanju softverske tvrtke. Posljednjih godina...