Potrebna konfiguracija

Minimalna konfiguracija (T&L)

Intel Pentium 800Mhz ili Duron 600Mhz

256 MB radne memorije

nVidia GeForce2 MX grafička kartica

DirectX kompatibilna zvučna kartica

Preporučena konfiguracija (T&L)

Intel Celeron 2000Mhz

512 MB radne memorije

ATI Radeon 9500 grafička kartica

Sound Blaster Live zvučna kartica

Minimalna konfiguracija (bez T&L - Intel i SiS grafički čip)

Intel Celeron 1700Mhz

384MB radne memorije

DirectX kompatibilna zvučna kartica

Preporučena konfiguracija (bez T&L - Intel i SiS grafički čip)

Intel Pentium 4 2400Mhz

512 MB radne memorije

DirectX kompatibilna zvučna kartica

Urban Jungle, bez obzira na hardversku konfiguraciju, zahtjeva Windows 98, 2000, XP ili Vista operativni sustav. Uz Windows, na računalu mora biti instaliran DirectX 8.1 ili 9.0 (standardno instalirani uz XP i Vista verzije Windows-a). Ako potrebni DirectX nije instaliran, igra se neće pokrenuti.

Postavke

Namještavanje postavki igre

Postavke za grafiku, zvuk i kontrolu mogu se namjestiti unutar glavnog izbornika (koji se pojavljuje nakon pokretanja igre) te unutar izbornika u samoj igri.

Postavke unutar glavnog izbornika podijeljene su u 3 kategorije:

Grafičke postavke

Grafičke postavke podijeljene su u dvije kategorije: standardne grafičke postavke i napredne grafičke postavke.

Standardne grafičke postavke

- Automatske postavke: Ova opcija pokreće poseban test brzine vašeg računala i sukladno njegovoj brzini, podešava grafičke postavke.

- Razlučivost ekrana: Ovdje možete odabrati razlučivost ekrana. Kod grafičkih kartica koje imaju 32MB memorije, preporuča se razlučivost 640x480 pixela. S tom razlučivošću smanjuje se cjelokupna kvaliteta prikaza igre, ali se povećava stabilnost i performanse.

- Kvaliteta boje: Kod jačih grafičkih kartica (GeForceFX i Radeon s 64MB memorije) preporuča se 32 bitna boja. 16 bitna boja može povećati performanse, ali i smanjiti kvalitetu prikaza.

- Kvaliteta prikaza: Ova opcija je vrlo bitna za grafički prikaz igre. Što je kvaliteta niža, performanse su veće.

- Vidljivost: Opcija vidljivosti određuje vidljivu udaljenost objekata u igri. Što je vidljivost veća, grafički prikaz unutar igre je bolji, ali pritom opadaju performanse igre.

- Prihvati postavke: Nakon što ste promijenili neke od opcija unutar ovog izbornika, odaberite ovu opciju i igra će prihvatiti promjene. Ako ne odaberete ovu opciju, promjene će biti prihvaćene tek kada se igra ponovno pokrene.

Napredne grafičke postavke

- Filter tekstura: Moguće je odabrati jedan od 3 ponuđena filtera. Bilinearni filter se preporuča korisnicima starijih grafičkih kartica (GeForce2MX, Radeon7500…). Trilinearni filter je standardna postavka i raditi će dobro na mnogim karticama. Anizotropni filter se preporuča samo na jačim grafičkim karticama (GeForceFX 5700+, Radeon 9500+). Anizotropni filter daje i najkvalitetniji grafički prikaz, ali kod nekih grafičkih kartica dosta smanjuje performanse.

- Kvaliteta tekstura: Možete odabrati višu i nižu kvalitetu tekstura (koja je određena njihovom rezolucijom). Ako imate 256MB radne memorije i grafičku karticu s manje od 64MB memorije, postavite ovu opciju na “Niska”. U svim ostalim slučajevima postavite ovu opciju na “Visoka”. Viša kvaliteta tekstura smanjuje ukupne performanse.   Vidljivost zgrada : Ovdje možete fino podesiti maksimalnu udaljenost na kojoj će zgrade i ceste biti vidljive. Vidljiva udaljenost stabala je upola manja. Ova opcija ima veliki utjecaj na performanse.

- Vidljivost automobila: Jednaka opcija kao i kod zgrada, utječe na automobile. Ova opcija ima veliki utjecaj na performanse, pogotovo kod grafičkih kartica bez hardverskog T&L-a (Intel grafički čipovi)

- Vidljivost ostalih objekata: Opcija koja određuje vidljivu udaljenost objekata poput stupova ulične rasvjete, semafora, autobusnih stanica… Promjenom ove vidljivosti ne mijenja se vidljivost semaforskih svjetala. Ova opcija ima utjecaj na performanse, ali nije toliko primjetan kao kod vidljivosti zgrada i automobila.  

- Refleksije na vodi
: Uključivanjem refleksija na vodi postiže se efekt odsjaja zgrada,obale i noćnih svjetala u vodi. Ako je ova opcija isključena, u vodi se vidi samo odsjaj neba i objekata koji se nalaze na vodi (brod, barke). Ova opcija dosta utječe na performanse i preporuča se na računalima s jačim procesorom (P4 2.0+). Na računalima s Intel i SiS grafičkim čipovima ova opcija nema utjecaja. Takoer, ova opcija ne utjeËe na vidljivost refleksije na asfaltu.

- Refleksije na automobilima: Uključivanjem refleksija na automobilima postiže se efekt odsjaja zgrada i ceste na automobilima. Ako je opcija isključena vidljiv je samo odsjaj neba. Ovaj efekt ima mali utjecaj na performanse kod grafičkih kartica s hardverskim T&L-om. Ne preporuča se uključivanje ovog efekta na Intel grafičkim čipovima.

- Sjaj semafora: Efekt isijavanja svjetala semafora posebno je vidljiv u noćnim vožnjama. Ovu opciju isključite samo ako ste sve ostalo stavili na minimum, a niste dobili željene performanse.

Grafičke opcije unutar izbornika u igri (izbornik koji možete pozvati tijekom vožnje) su gotovo identične naprednim opcijama u glavnom izborniku. Jedina razlika je ta što su vidljive udaljenosti prikazane u metrima.

Postavke zvuka

U postavkama zvuka možete povećati i smanjiti glasnoću pojedinih grupa zvukova. To su: glasnoća motora, glasnoća glazbe i glasnoća ostalih zvukova (zvukovi prometa, proklizavanja guma, zvukovi udaraca…).

Kontrole

Gotovo svakoj radnji tijekom vožnje automobila može se pridodati neka tipka ili pomak volana. Dvije iste tipke ne mogu biti pridodane različitim radnjama. Isto tako se ne mogu pridodati tipke F1, ESC, F i Space.   Mogu se koristiti razne kombinacije volana i tipkovnice. Možete koristiti volan za skretanje, a tipkovnicu za ubrzanje i kočenje, u isto vrijeme. Naravno, moguće je i obrnuto.

Voda - napomena

Voda u igri, na pojedinim grafičkim karticama, izgleda različito. Sve Radeon grafičke kartice te sve GeForce3+ kartice (ali ne i GeForce4MX kartice) mogu prikazati vodu u pravom obliku, s refleksijom i valovima. Kartice slabije od njih (GeForce256 i GeForce2 serija) mogu prikazati samo vodu s refleksijom, ali ne i valovima. Intel grafički čipovi ne mogu prikazati refleksiju niti valove.

Sjene - napomena

Na Intel i nekim SiS grafičkim čipovima sjene automobila nisu vidljive. To je izvedeno isključivo zbog postizanja igrivih performansi na spomenutim čipovima.

Kiöa - napomena

Na Intel i nekim SiS grafičkim čipovima refleksija na asfaltu (prilikom kiönog vremena u igri) nije vidljiva. To je izvedeno isključivo zbog postizanja igrivih performansi na spomenutim čipovima.

Fotografiranje - napomena

Na nekim Intel i SiS grafičkim čipovima nije moguÊe koristiti "fotografiranje" u igri. Navedeni Ëipovi ne podrûavaju posebnu razluËivost tekstura koje su potrebne za "fotografiranje".

Promjena opcija - napomena

Ako ste, greškom, odabrali pogrešne postavke (previsoku razlučivost ili preveliku kvalitetu) i pritom vam se igra srušila, učinite sljedeće: unutar foldera u kojem je igra instalirana (najčešće C:\Program Files\Urban Jungle) nalazi se datoteka config_safe.dat - obrišite postojeći config.dat te napravite kopiju datoteke config_safe.dat i preimenujte je u config.dat - to će postavke unutar igre vratiti na standardne.

Poznati problemi

Ako primjetite neki problem s grafikom ili zvukom u igri, instalirajte najnovije drivere za svoje uređaje.  

Problemi s grafičkim karticama

- GeForce2MX

Postoji mogućnost da kod ove grafičke kartice driver uključi Vsync, što može rezultirati povremenim zastajkivanjem igre. To se može riješiti tako da se u driveru (unutar Control Panela) isključi Vsync opcija.

- GeForce4 serija (ne MX)

Kod ove serije grafičkih kartica postoji mogućnost da odsjaj na vodi bude malo pomaknut od stvarne slike. Pokušajte instalirati najnovije drivere za tu grafičku karticu.

- GeForce5600XT

Kod ove grafičke kartice mogući su problemi prilikom učitavanja igre: igra se dulje učitava i dolazi do distorzija slika u pozadini. Pokušajte instalirati najnoviji driver.

- Intel i SiS serije grafičkih čipova

Neki Intel čipovi (npr. 8xx i 9xx) nemaju tzv. hardverski T&L koji je potreban za igranje Urban Jungle. Na njima je grafika nešto lošija i ne preporuča se pojačavanje kvalitete grafike putem izbornika u igri. Za ovu seriju grafičkih čipova treba staviti sve na minimum. Jedino sjaj semaforskih svjetala može ostati uključen.

- problem s antialiasingom kod nekih grafičkih kartica

Kod mnogih grafičkih kartica prikaz noći u igri nije točan ako je antialiasing uključen. Jedino rješenje je isključivanje antialiasinga unutar Display Options u Control Panelu.

Problemi sa zvučnim karticama

- integrirani zvučni čipovi

Kod nekih integriranih zvučnih čipova može doći do lagane distorzije i krčanja zvuka tijekom reprodukcije zvukova automobila. Jedini način da se to izbjegne je da se u Dxdiag isključi hardverska akceleracija zvuka, imajući na umu da ta opcija utječe na peformanse.

Problemi s kontrolerima

- tipkovnice

Moguće je da se kod nekih tipkovnica dogodi blokiranje, tj. da se više određenih tipki ne može pritisnuti u isto vrijeme. To je hardverski problem nekih tipkovnica i moguće ga je riješiti samo drugačijim mapiranjem tipki.

- volani

Kod nekih Genius volana nije moguće mapirati tipke.

Popis testiranih grafičkih kartica

ATI

ATI Radeon 8500

ATI Radeon 9200 SE

ATI Radeon 9550

ATI Radeon 9600 + SE + Pro + XT

ATI Radeon 9700

ATI Radeon X700

ATI Radeon X800 GT

nVidia

GeForce2 MX

GeForce4 MX

GeForce4 Ti4200

GeForceFX 5600 XT

GeForceFX 5800 Ultra

GeForceFX 6200

GeForceFX 6600

GeForceFX 7300 GS

GeForceFX 7600 GT

Intel

Intel 845

Intel 852

Intel 865

Intel X3000

Intel X3100

SiS

SiS 630

Grafičke kartice na kojima bi igra trebala raditi (nije testirano):

Matrox Parheila

Ostali SiS čipovi